Netherlands Embassy in Bucharest, Romania

Ce este important să ştiţi înainte de a pleca la muncă în Uniunea Europeană?

Dreptul oricărui cetăţean european de a munci în oricare stat membru este un principiu fundamental al Uniunii Europene: libera circulaţie a forţei de muncă.

Fiecare dintre noi are doar o imagine despre lucrurile pe care nu le-a cunoscut în mod direct. În cazul în care decideţi să vă bucuraţi de dreptul dvs. de a lucra într-o altă ţară europeană, este bine să aveţi în vedere faptul că unele lucruri pot fi diferite faţă de România.

Decizia de a pleca la muncă în străinătate este una care vă poate schimba viaţa de zi cu zi. Veţi intra în contact cu o altă cultură, veţi vorbi o altă limbă şi vă veţi calcula cheltuielile lunare în euro. Orice oportunitate atrage după sine riscuri.

Pentru a face faţă cu succes acestei avalanşe de lucruri noi în viaţa dvs., este bine să vă pregătiţi plecarea din timp. Informaţi-vă înainte şi în detaliu în legătură cu paşii pe care trebuie să-i urmaţi, cu cerinţele şi formalităţile ce trebuie îndeplinite.

Înainte de a lua o decizie despre viitorul loc de muncă, este indicat să vă cunoaşteţi drepturile şi obligaţiile, atât în calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cât şi de rezident şi angajat într-o altă ţară.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, aveţi dreptul să munciţi şi să trăiţi în Olanda fără un permis de rezidenţă. De asemenea,  plata trebuie sa fie corespunzătoare muncii, ca şi in cazul  cetăţenilor olandezi.

În situaţia în care vă înregistraţi ca rezident al Olandei, veţi dobândi atât drepturi variate, cât şi obligaţii. De exemplu, aveţi obligaţia de a plăti impozite locale, dar şi dreptul de a primi alocaţie pentru chirie, de a vă înregistra la o asociaţie de administrare a locuinţelor sociale, de a vă înscrie copiii la şcoală.

Accesați aici ( https://www.werk.nl/xpsitem/wdo_010562) o listă de verificare a informaţiilor utile înainte de pleca.